Müşteri Hizmetleri

Faydalı Bilgiler

Evde Ölçümün Avantajları

Hipertansiyon özel bir semptom değildir daima yüksek kan basıncıyla orantılıdır. Ancak yüksek bireysel değişime açıktır. Kan basıncı arttığında ve “kafanın arkasının ağır hissedilmesi”, “yorgunluk”, “burun kanaması” “baş ağrısı” gibi semptomlar çıktığında, zaten bir komplikasyon ortaya çıkmış olabilir bu yüzden semptomlar olmasa bile kan basıncını düzenli olarak ölçebilirsiniz.

Kan basıncını tedavi etmeden uzun zaman bırakırsanız, kan damarı yüksek basınca maruz kalacak ve kalp yüksek basıncı sağlamak için çok çalışmak zorunda kalacaktır. Bu kan damarı ve kalp üzerindeki yük kardiyak hipertropi ve arteriosclerosis (damar sertliği)’e sebep olabilir. Bu damar sertliği akut miyokardiyal enfarktüs, beyin kanaması, kalp yetmezliği ve nepthiris (iltihap) gibi hastalıkları artırır. Bu yüzden erken safhada bunu önlemek çok önemlidir.

Eğer kan basıncı hastanede ölçlüyorsa, bu kan basıncı etkindir çünkü doktor ve bilinmeyen bir yerde olmanın stresi vardır. Bu sebeple, doğru bir cihaz bile kullanılsa, kan basıncı gerçek kan basıncınızdan sadece 20~30mmHg yüksek çıkabilir. Bu yüzden doğru ölçebilirseniz evde ölçmek daha istenen bir şeydir. Evin istikrarlı konumunda kan basıncını ölçebilir ve düzenli olarak kendi kan basıncı ölçümlerinizin sonuçlarını doktora verebilirsiniz. Bu tedavi ve kendi kan basıncı değişimlerinizi tespit etmek için yardımcıdır.

Röntgen filmi tarih oluyor!!

Daha önceleri hastaya verilen büyük zarf içindeki röntgen filmi cd olarak verilecek ve hastanelerdeki bilsayarlarda arşivlenecek.Böylelikle hem hasta filmi kaybetme riskinden kurtulacak, hemde yıllar sonra bile doktorun hastasının bilgilerine ulaşma imkanı sağlanacak. Çevre dostu olarak bilinen yeni yöntem sayesinde, ağır metaller içeren banyo solusyonlarının da çevreye verdiği zarar ortadan kalkmış oluyor.

CR cihazını kullanan ilk hastanelerden biri olan Tem Hospital’ın Başhekimi Dr. Hamit Taşdemir’e göre; filmler yurtdışından ithal ediliyordu. Bu yöntem sayesinde buna gerek kalmadığı için yurtdışına aktarılmayan para ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Ayrıca zaman ve enerji açısından da kazanç sağlayan CR cihazı için Taşdemir şunları söyledi:

MR, mamoğrafi, tomografi, direkt ve endirekt grafiler gibi bütün röntgen filmleri CR sayesinde bilgisayarlarda saklanabilecek. Daha önceki dönemlerde enbüyük sıkıntımız şuydu: Doktorlarımız çekilen filmleri raporlu talep etmektedirler. Ancak röntgen teknisyenleri yoğunluktan filmleri aynı hızla veremeyebiliyorlardı. Yeni CR yöntemiyle artık bu sorun ortadan kalkmış oluyor. Röntgen filmini götürüp getirme için gereken personel kullanımında da zaman kazanmış oluyoruz. Hasta filmi kaybedebiliyor, kaybettiği zaman incelemenin tekrarına gerek yok. Çünkü arşivde mevcut”.

S.S.S.

Balon tedavisi işlemi de aynı koroner anjiyografi gibidir. Ancak balon yapılacak damarın özelliklerine bağlı olarak işlem biraz daha uzun sürebilir. Koroner damarlarda önemli darlık ve/veya tıkanıklık görüldüğünde, eğer uygunsa, aynı seansta veya daha sonra balon anjiyoplasti yapılabilir.

Koroner damarlarda (kalp damarları) kullanılan balonlar damarın çapı ve darlığın uzunluğuna göre değişik çap ve uzunluklarda olabilirler (örneğin çapı 1.5-4.0 mm arası ve uzunluğu da 8.0-40.0 mm arası olabilir). Balon, inik haldeyken darlık bölgesine yerleştirip içi röntgen ışınlarını geçirmeyen bir sıvı ile (kontrast madde) doldurulup belli bir basınca kadar (çoğunlukla 6-10 atmosfer) şişirilir ve darlık mekanik olarak açılır. Balonun içinde röntgen ışınlarını geçirmeyen bir sıvı olduğu için balonun nerede olduğu ve darlığı ne kadar açtığı floroskopi (röntgen ışınları ile canlı ve hareketli görüntüler) ile anlaşılabilir. Daha sonra balonun içindeki sıvı geri çekilir (yani indirilir) ve geri alınır. Resimde koroner balon dış ortamda şişirilmiş olarak görülüyor.

Bir damar kesitinde balon işlemini görüyoruz. Darlığın olduğu bölgeye (darlığı ateroskleroz sonucu gelişen plak oluşturuyor) balon ilerletiliyor (A). Balon darlık bölgesine yerleştirildikten sonra şişirilerek darlık bölgesi genişletiliyor (B).

Balon anjiyoplastide, damar içindeki dar olan bölgede, özel olarak yapılmış balon, kısa süreli olarak şişirilerek darlık genişletilir. Daha sonra balon indirilerek geri alınır. Balon, aynı damarda birden fazla darlığa veya birden fazla damardaki darlıklara aynı seansta veya farklı seanslarda yapılabilir.
Balon ile koroner damarlardaki darlıklar genişletildikten sonra, aynı bölgede sık olarak tekrar daralma (recoil) gelişiyordu veya damar duvarının iç yüzünde küçük bir yırtıktan (diseksiyon) dolayı damarın tam tıkanması ve buna bağlı problemler sıklıkla oluşuyordu.

Bunun üstesinden gelmek için damar duvarına mekanik olarak destek olan ağ şeklinde çelik kafesler (stent) geliştirildi. Günümüzde koroner stentler, çok sık olarak balon ile genişletme sonrasında veya direk olarak (darlığa balon uygulamaksızın doğrudan) yaygın olarak kullanılmaktadır.

Stentler balonun üzerinde sıkıştırılmış olarak darlık bölgesine ilerletilmekte, daha sonra balon şişirilerek (dolayısı ile stent de genişletilerek) stent damar duvarına yerleştirilmektedir. Böylece stent, damarın erken daralmasını ve iç yüzünde olabilecek küçük yırtıkların problem oluşturmasını önlemektedir.

Koroner Anjioplasti kalbin adelesine kan taşıyan ve daralmış olan damarları, açık kalp cerrahisi yapmadan, genişletme işlemidir.

Anjioplastinin amacı daralmış olan damarları genişletmektir; böylece kalbin adelesinin sağlıklı çalışabilmesi için gereken oksijen bu açılan damarlar ile kalbe ulaşmış olur.

Anjioplasti, kalbin yeterince kan ve oksijen alamadığı durumlarda göğüs ağrısı çeken insanlara uygulanır. Başarılı anjioplasti , göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetleri giderebildiği gibi kimi insanlarda hayatı da uzatabilir.

Anjioplasti ile:
Bu konuda deneyim sahibi olan doktor, ‘kateter’ denilen ince uzun bir tüpü kasık ya da koldan sokar. Kateteri kan damarları içerisinden ilerleterek kalbe kadar uzatır ve daralmış olan damara ulaşır. Kateterin ucuna kadar getirdiği ince bir balonu daralma olan damar kısmına yerleştirir ve şişirir. Balonun basıncı ile plak düzleşir ve damar çeperi genişler.

Stentler, yalnızca balon yapılmasından sonra sık görülen ani tıkanmayı oldukça azaltmıştır ama yine de yerleştirildikten sonra aynı yerde ilk 6 ay içinde tekrar müdahale gerektirebilen daralma görülebilir. Son yıllarda üzeri, polimer bir yapı içine emdirilmiş, daralmayı önleyici veya azaltıcı özel bir ilaç (sirolimus, paclitaxel vb) ile kaplı stentler çıkarılmıştır (ilaçlı veya kaplı stent). Bu ilaçlar bu bölgede hücre çoğalmasına engel olarak tekrar daralmayı önlemektedir. Bu stentlerle sonuçlar çok daha iyi olmakla birlikte kaplı olan stentler daha pahalıdır

Koroner balon anjiyoplasti ve stent işlemleri kalp damar hastalıklarının tedavisinde bir devrim olmuştur. Bu işlemler olmadan önce kalp damarlarında önemli darlık olan hastalar bypass operasyonuna veriliyor veya ameliyata uygun değilse ilaç tedavisi uygulanıyordu. İlaç tedavisi, var olan darlığı açmadığından dolayı da hastaların şikayeti büyük oranda devam ediyordu. Balon ve stent işlemleri bu gün kalp damar hastalıklarının tedavisinde bir dönüm noktası olmuş, cerrahiye verilen hastaları büyük ölçüde azaltmış ve hastaları cerrahinin olumsuz etkilerinden uzaklaştırmıştır (Ancak bu söylediklerimden bypass cerrahisinin gerekli olmadığı sonucunu çıkarmamak gerekir. Bu gün teknoloji ve deneyimlerimiz oldukça iyi bir noktada olmasına rağmen, kalp damarlarında önemli darlık bulunan her hastada, balon ve stent işlemi uygun olmamakta, uygun görülen hastalara bypass cerrahisini önermekteyiz.)

Balon veya stent uygulanan hastalarda, işlem sırasında kan sulandırıcı ilaç verildiğinden dolayı yatakta yatış süresi anjiyografiye göre bir kaç saat daha uzundur.
Stent işleminden sonra doktor 3-6 ay süreyle kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmasını (aspirin kullanıyorsanız ek olarak) isteyebilir.
Balon işlemlerinden sonra, damarın durumunu kontrol etmek için doktor bir süre sonra (çoğunlukla 6 ay) kontrol amaçlı koroner anjiyografi önerebilir.